Hvad er DAZA

DAZA – Danske Akkrediterede Zoos og Akvarier – er interesseorganisationen for 15 zoologiske anlæg, som alle spiller vigtige roller i den globale naturbevarelsesindsats – herunder bevarelsen af truede dyrearter, biodiversitet og naturen som helhed.

Bidragene til bevarelse af den globale biodiversitet består blandt andet i målrettede avlsprogrammer og samarbejder med andre naturbevarelsesorganisationer og forskningsinstitutioner over hele verden.

Der er særligt fokus på naturbevarelse i de områder i verden, hvor de dyrearter, man kan opleve i anlæggene, faktisk lever. I alle indsatser opretholder og fremmer DAZA-anlæggene høje etiske standarder inden for forskning, dyrevelfærd, formidling og den konkrete naturbevarelse. Et medlemskab af DAZA er derfor både et kvalitetsstempel og et løfte om en kompetent og professionel tilgang til arbejdet inden for DAZA’s kerneområder.

Som den samlende interesseorganisation, der understøtter medlemmerne i deres individuelle arbejde og deres samarbejde med hinanden, er DAZA’s fornemste opgave således at facilitere den afgørende naturbevarelsesindsats som den røde tråd i alt, hvad anlæggene foretager sig.

I takt med, at urbanisering tager til, og mange menneskers umiddelbare kontakt med naturen reduceres, bliver det tilsvarende vigtigere for anlæggene at kunne tilbyde en engagerende og lærerig formidlingsindsats om dagsordener som biodiversitet, naturbevarelse og bæredygtighed. Hvert zoologisk anlæg har dermed som målsætning at give sine besøgende en oplevelse, der skaber den fascination, som stimulerer lysten til at blive klogere på klodens dyre- og planteliv – såvel som den viden, der kan inspirere de besøgende til handlinger, der bidrager til naturbevarelse.

Formidlingsindsatsen i hvert anlæg tager udgangspunkt i den positive effekt, som nærvær med natur og dyreliv har på menneskers naturdannelse. Med mere end 4 millioner besøgende årligt har DAZA en særligt stærk position, som også gør det muligt at understøtte folkesundheden blandt borgerne i Danmark.

Helt overordnet er DAZA’s mål at være en central aktør i den globale naturbevarelse, hvor alle medlemmer arbejder for en fremtid, hvor biodiversiteten består, og hvor mennesker og natur har de bedste forudsætninger for at eksistere i harmoni med hinanden.