Vi arbejder for naturbevarelse
Gennem DAZA-institutionernes arbejde med naturformidling, dyrebestande, og engagement i projekter i naturen, gør vores samlede indsats en reel forskel for dyrearter1. Vores deltagelse i internationale avlsprogrammer for udvalgte dyr er med til at sikre genetisk sunde populationer, der potentielt kan genudsættes i naturen, og vores samlede bidrag til projekter i naturen har stor betydning.
Det moderne zoologiske anlæg har stort fokus på bevarelse af naturen. Vi tror på at vi gennem formidling til godt 4 mio. gæster om året er med til at skabe en forståelse for naturen og biodiversiteten og dermed en vilje til at bevare den. Ud over vores indsats indenfor formidling og forskning foregår arbejdet på både dyrenes naturlige levesteder (in situ) og i vores anlæg her i Danmark (ex situ).
En vigtig del af arbejdet for et DAZA-medlem er deltagelse i internationale avlsprogrammer. Avlsprogrammerne skal sikre genetisk sunde bestande for arter, som i mange tilfælde er truede i naturen. Således har avlsprogrammer for f.eks. arabisk oryx og przewalskiheste reddet disse arter fra udryddelse. For begge arters vedkommende har DAZA-institutioner deltaget igennem en årrække. I DAZA gør vi mere end blot at deltage, og mere end 10 europæiske stambøger er styret af DAZA-institutioner.
Lige så vigtig er indsatsen med penge, mandetimer eller ekspertise til bevarelsesprojekter i dyrenes naturlige leveområder. DAZA-medlemmer har også sikret dyr til genudsætningsprojekter i naturen. Det gælder f.eks. balistære og kæmpeoddere. Her bliver dyr, der er født i danske zoologiske anlæg gjort klar til at blive sat ud i naturen og hvor de bidrager til artens overlevelse. Også lokalt har denne indsats båret frugt. F.eks. er over 300.000 truede danske padder opdrættet i DAZA er genudsat i den danske natur.
DAZAs medlemmer er således yderst involverede i bevaringsprojekter i naturen. I 2022 var der 20 projekter i European Association of Zoos and Aquarias Conservation Database der havde modtaget støtte fra DAZA-institutioner. Projekterne er spredt ud over hele verden og der er bl.a. støttet orangutanger på Borneo, Grevy’s Zebraer i Afrika, humboldtpingviner i Peru, samt danske projekter som genopretning af hummerbestande i Nordsøen og sømrokker i Kattegat.
Det er almindeligt accepteret at de bedste resultater opnås gennem en kombination af in situ og ex situ arbejde -den såkaldte One Plan Approach2. Den internationale bevaringsorganisation IUCN har i en holdningserklæring beskrevet hvor vigtig zoologiske anlæg og akvarier er i dette arbejde3. Det gælder både viden om avlsarbejde, management, fundraising, forskning og formidling.
Uden de zoologiske anlægs fælles indsats ville situationen for verdens truede dyr have set langt værre ud. Det er for nyligt dokumenteret at opdræt og genudsætning er blandt de mest effektive tiltag til at forhindre udryddelse af arter1, og det er forventeligt at behovet for aktivt bevaringsarbejde vil blive endnu større i fremtiden.
Det er med en betydelig og aktiv indsats indenfor ex situ og in situ arbejde, forskning og relevant naturformidling at de moderne zoologisk anlæg har deres berettigelse.